Onderhoud tips

Hoe moet je een fiets onderhouden?

Hier onder vind u een aantal tips hoe je een fiets kunt onderhouden.

Schoonmaken en smeren

u kunt veel ongemak voorkomen door uw fiets regelmatig schoon te houden en te smeren.

Lakdelen

Lakdelen reinig je het makkelijkst met een droge doek of een zachte borstel. Daarna kun je het frame etc. weer netjes beschermen met b.v. fietswax of poetsolie.

Alluminium delen

Alluminium delen zoals velgen of b.v. het stuur worden weer als nieuw met koper- of zilverpoets. Alle delen moet je beschermen tegen weersinvloeden. Het kan dan wel niet roesten maar wel oxideren.

Chroomdelen

Chroomdelen zoals velgen, sturen of bagagedragers kun je heel netjes krijgen door het eerst op te poetsen met hele fijne staalwol. Daarna een beschermlaag aan brengen met chroompoets. Met name de fietsen ouder dan 5 jaar bevatten veel chroomonderdelen. Spaaknippels kun je het beste in de zuurvrije vaseline zetten (dit voorkomt dat de spaaknippels vast gaan zitten).

Bewegende delen

Bewegende delen vergen bij de fiets het meeste onderhoud. Dit omdat deze het meest aan slijtage onderhevig zijn. Een van de belangrijkste is de ketting. Aangezien deze het meest vervuild wordt, moet deze extra aandacht krijgen. Voor het schoonmaken van de ketting kun je het beste kettingreiniger gebruiken. Als de ketting mooi schoon is, behandel je hem met kettingolie, teflonspray of siliconenspray. Andere scharnierpunten zoals b.v. cantilever remmen, pedalen of achterderailleur smeert u het best met een drup rijwiel olie. Zorg dat u geen olie knoeit op de remblokjes, banden of remtrommels, dit verminderd de remwerking aanzienlijk. Wanneer u ´speling´ constateert op wielnamen, trapas of balhoofdstel, kunt u het beste een afspraak maken bij Go-fietsservice. Dit omdat een foutive afstelling zeer veel schade aan kan richten aan uw fiets en u uiteindelijk fors duurder uit zult zijn.

Enkele belangrijke check-ups

  • Aandrijving: controle kettingspanning (doorbuiging ong. 5mm)
  • Banden: controleer de banden op scherpe delen, en verwijder ze zonodig. Zorg verder dat u de bandenspanning op orde heeft. Dit staat vaak op de zijkant van de band.
    Bandbreedte tussen de 37-47mm, geadviseerde bandenspanning 3-5,5 Bar.
    Als u geen bandenspanningmeter heeft, pompt u de band zo ver op dat u ´m met de duim nog ´net iets´ in kunt drukken.
  • Verlichting: controleer regelmatig de werking van koplamp, achterlicht, bedrading en dynamo.
    Wanneer een van de lampen niet functioneerd, kun je kijken of het lampje defect is. Er zijn tal van oorzaken waarom een fietsverlichting niet funcrioneerd. Als u er niet meer uit komt, gaat Go-fietsservice die uitdaging voor u aan!

Dit is een beknopte versie van onderhouds tips die u zelf kunt uitvoeren. Toch adviseert Go-fietsservice minimaal 1x per jaar een afspraak te maken, en uw fiets langs te brengen voor een grote beurt. Dan wordt uw fiets op zeer veel punten nagekeken en hersteld.

Je fiets onderhouden bij go-fietsservice

Bij www.nederlandfietsland.nl kun je nog meer tips vinden over fietsonderhoud

De fietsenmaker van Enschede